duminică, 5 iulie 2015

Peste 140.000 de elevi au luat parte la cel mai amplu program de educatie financiara destinat liceenilor

Peste 140.000 de elevi au luat parte anul acesta la cel mai amplu program de educatie financiara si comert electronic pentru liceu, implementat gratuit de organizatia JA Romania, in parteneriat cu Visa Europe si bancile membre din Romania.

Programul a fost lansat in anul 2012 sub numele BaniIQ, cu scopul de a contribui la imbunatatirea cunostintelor tinerilor despre produse si concepte financiare. Din 2014, a fost inclusa si o componenta dedicata comertului electronic, numita Banii pe net, ce urmareste familiarizarea tinerilor cu instrumente si procese comerciale folosite in mediul online si folosirea acestora in conditii de cunoastere, siguranta si securitate.
Potrivit unui sondaj realizat la inceputul programului, tinerii cu varste cuprinse intre 16 si 19 ani se arata vulnerabili in domeniul finantelor, mai ales din cauza lipsei de informatii avizate. Peste 90% dintre participanti au declarat ca se bazeaza pe familie atunci cand trebuie sa se informeze despre finante sau sa isi planifice bugetul, insa mai mult de 50% dintre ei nu stiu ce inseamna termeni financiari de baza, precum garant sau card de credit. Doar 39% dintre tineri au formulat o definitie acceptabila pentru cum pot utiliza cardul de credit sau alte tipuri de imprumut, in timp ce 10% dintre ei considera ca perioada de gratie a unui card este aceea in care pot face cumparaturi gratuite nelimitate.
Programul de educatie financiara derulat de JA Romania este predat la clasa si include notiuni teoretice esentiale si studii de caz despre planificarea financiara, organizarea bugetului personal, economisire, investitii, riscuri si instrumente financiare. Programa a fost realizata de JA Romania dupa o metodologie learning by doing, adaptata la mediul economic din Romania si imbogatita cu exemple din viata reala si cu activitati practice. Concepte precum venituri, cheltuieli, impozite, economii, credit, debit, ipoteca, Euribor, scadenta, obligatiuni si multe altele au fost explicate pe intelesul elevilor, cu ajutorul consultantilor voluntari din mediul bancar care au participat in program.
Elevii au avut la dispozitie manuale moderne si au lucrat impreuna cu profesorii pentru a-si dezvolta abilitatile financiare si pentru a deveni mai constienti de riscurile si de oportunitatile pe care le au si pentru a lua decizii intelepte pentru viitorul lor financiar. In urma unui sondaj de evaluare, 97% dintre tinerii implicati in program au apreciat faptul ca sesiunile le-au oferit atat informatii teoretice, cat si exemple si exercitii practice. De asemenea, 75% dintre tineri au declarat, dupa program, ca domeniul financiar le este mult mai accesibil si mai pe intelesul lor.
Programul include si o aplicatie Facebook pentru administrarea bugetului personal si doua platforme interactive de e-learning pe site-urile www.baniiq.ro si www.baniipenet.ro, unde orice persoana interesata de educatie financiara si comert electronic poate accesa in mod gratuit traininguri online. Elevii au fost incurajati sa urmeze cursurile online avand sansa sa castige o finantare de 10.000 de euro pentru liceele lor, in cadrul unei competitii organizate in perioada 25 martie – 15 mai 2015.
Programul de educatie financiara sprijina formarea unor generatii de tineri informati si independenti, care se pot adapta cu usurinta la schimbarile mediului financiar, in contextul in care peste 14% din romanii cu varste cuprinse intre 14 si 45 de ani sunt analfabeti financiar, iar 65% au dificultati sau nu reusesc sa-si acopere nevoile financiare zilnice.
Proiectul este finantat de Visa Europe, impreuna cu bancile membre din Romania, cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).
Despre Junior Achievement Romania
JA Romania, organizatie non-profit a fost fondata in anul 1993 si este parte a JA Worldwide®, USA si JA Europe.