miercuri, 25 februarie 2015

Oportunitati pentru studii si oportunitati de angajare

 
 
24 februarie 2015
Saptamana asta avem pentru tine informatii despre cum poti deveni student in Danemarca (unde studiile sunt gratuite), cate ceva despre universitatile care vin la RIUF (adica cel mai important eveniment educational al primaverii) si o recomandare de targ de joburi (pentru viitoarea ta cariera). Noi credem ca ne-am facut temele cum trebuie. Tu ce spui? 
Vrei sa fii student in tara cu cei mai fericiti locuitori?

Vorbim de statul cu rata somajului aproape 0, cu un sistem social care ofera servicii medicale si educationale gratuit tuturor cetatenilor, cu un mediu de afaceri atractiv, unde pana si ministrii merg la munca cu bicicleta. 

Vorbim despre Danemarca.

Iar daca vrei sa devii student international in Danemarca si sa faci parte din sistemul educational in care se investesc cei mai multi bani publici, noi vrem sa iti spunem:

1. Ai timp sa iti pregatesti dosarul pana pe 15 martie. 

2. Consilierii EDMUNDO pot sa te ajute, in mod gratuit, sa aplici la 10 universitati parteneredin Danemarca

Asa ca, pasul urmator este sa completezi un formular cu optiunile tale si un consilier EDMUNDO va lua legatura cu tine pentru a incepe impreuna sa pregatiti dosarul tau de aplicare. 


Iar daca esti curios cum este experienta altor tineri romani ca studenti internationali in Danemarca, atunci gasesti pe blogul EDMUNDO cateva testimoniale.

 
Hai la RIUF si mergi mai departe!

A ramas mai putin de o luna pana la RIUF, targul international de universitati. 

Daca vrei sa te intalnesti cu reprezentantii universitatilor internationale si ai celor mai importante universitati romanesti, daca vrei sa stai de vorba cu consilieri educationali pentru a-ti face planurile pe mai departe, atunci RIUF este locul in care trebuie sa fii.

Cand si unde?
  • 14-15 martie, Bucuresti, Sala Palatului
  • 17 martie, Cluj-Napoca, Sala Polivalenta
  • 19 martie, Galati, Universitatea Dunarea de Jos
In plus, ne vei gasi si la Chisinau, in cadrul MIEF - Moldovan International Education Fair. Pe 20si 21 martie la Moldexpo, Casa Sarbatorii.

 
 Stiai ca...? 
  • La Coventry University rata de angajare la 6 luni de la absolvire este de 100%.
  • Fostul presedinte si vicepresedinte al Costa Ricăi sunt alumni ai University of Essex.
  • Munca de cercetare despre musca tete de la University of Greenwich a fost declarata una dintre cele mai importante 8 descoperiri facute de o universitate din Regatul Unit in ultimii 60 de ani.
Toate aceste universitati vor fi prezente la RIUF. Alaturi de multe altele, despre care iti vom scrie in newsletterele viitoare. Sau pe Facebook.

 
Angajatori de TOP 

Peste 130 de companii cu planuri de recrutare se reunesc la Angajatori de TOP.

 
In aceasta primavara, targul de cariera Angajatori de TOP va fi prezent prin 3 editii, in Bucuresti si Timisoara si printr-o editie nationala, pe www.hipo.ro:
  •          Angajatori de TOP Timisoara, 13-14 martie, Centrul Regional de Afaceri Timisoara;
  •          Angajatori de TOP Bucuresti, 27-28 martie, Sala Palatului;
  •          Angajatori de TOP Virtual, 30 martie - 19 aprilie, pe www.hipo.ro
Intra pe www.hipo.ro, afla ce companii poti intalni in aceasta primavara, pregateste-ti CV-ul siparticipa la Angajatori de TOP. 


Gaudeamus

Ati stiut vreodata traducerea versurilor?
Pentru toti prietenii si colegii care au implinit 10, 15, 20, 25, 30,35, 40, 45, 50...de ani de la absolvirea unei scoli.
Popularul cantec academic "Gaudeamus igitur" ("Sã ne bucurãm, asadar" sau "Prin urmare, să ne bucuram")  sau doar "Gaudeamus", este cântat sau recitat mai ales la ceremoniile de absolvire. Numeroase scoli, colegii,universitãti sau societãti academice il considera imnul lor oficial.
De fapt este un cantec despre viata si durata ei "De Brevitate Vitae" ("Despre scurtimea vietii").
Face parte din traditia "CARPE DIEM" ("TRAIESTE CLIPA") si elogiaza bucuria vietii. S-a cantat prima data in secolul al XVIII -lea(C.W. Kindleben,1781) si are la baza un manuscris în limba latinã din 1287.

Gaudeamus igitur Iuvenes dum sumus.
Post iucundam iuventutem
Post molestam senectutem
Nos habebit humus.

Sãne bucurãm, asadar,
Cât încã suntem tineri
Fiindcã dupa o tinerete agitatã,
Si-o bãtrânete-ngreunatã,
tãrâna ne va avea pe toti.

Ubi sunt qui ante nos
In mundo fuere?
Vadite ad superos
Transite in inferos
Hos si vis videre.

Unde-s, oare
Cei ce-au trãit înainte-ne?
Poti s-ajungi pânã-n Ceruri
Sau sã pãsesti prin Iad
De doresti sã-i revezi.

Vita nostra brevis est
Brevi finietur.
Venit mors velociter
Rapit nos atrociter
Nemini parcetur.

Viata ne este scurtã
Va fi terminatã prea curând,
Moartea vine fulgerãtor
Atroce ne agatã-n ghearele-i.
Nimeni nu-i crutat de-aceasta.

Vivat academia!
Vivant professores!
Vivat membrum quodlibet;
Vivant membra quaelibet;
Semper sint in flore.

Trãiascã Scoala!
Trãiascã profesorii!
Trãiascã fiecare-ntrebãtor!
Trãiascã fiecare-ntrebãtoare!
Fie ca ei sã-nfloreascã de-a pururi!

Vivant omnes virgines
Faciles, formosae.
Vivant et mulieres
Tenerae, amabiles,
Bonae, laboriosae.

Trãiascã toate fecioarele
Binevoitoare si curate la suflet!
Trãiascã, de-asemeni,
Femeile tandre, iubitoare
si pline de hãrnicie!

Vivat et respublica
et qui illam regit.
Vivat nostra civitas,
Maecenatum caritas
Quae nos hic protegit.

Trãiascã patria
Si cei ce-o conduc!
Trãiascã-ne orasul si binefãcãtorii acestuia
Care, prin caritatea lor, ne oferã sigurantã!

Pereat tristitia,
Pereant osores.
Pereat diabolus,
Quivis antiburschius
Atque irrisores.

Fie ca tristetea sã piarã!
Fie ca urâtorii sã piarã!
Fie ca Diavolul sã piarã!
Fie ca oricine-i împotriva scolii noastre,
Oricine-ar râde de-aceasta, sã piarã !

marți, 24 februarie 2015

EVALUARE NATIONALA LA MATEMATICA

In cursul zilei de astazi, 24 februarie, elevii de clasa a VIII-a sustin simularea la Evaluarea Nationala, la Matematica, dupa ce ieri au fost examinati la Limba si literatura romana. Elevii vor primi trei subiecte, fiecare fiind notat cu 30 de puncte, iar zece puncte vor fi din oficiu. Unul dintre subiecte va trata probleme de geometrie. In cadrul simularii vor fi evaluate cunostintele acumulate de elevi din materia la zi, dar si materia studiata incepand cu clasa a V-a.

marți, 10 februarie 2015

Un student de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” a fost exmatriculat din cauza unei scrisori adresate Ministerului Educaţiei

Dragoş Alexandru, un student în anul V al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din Bucureşti, susţine că a fost exmatriculat din cauza unei scrisori adresate Ministerului Educaţiei. În document, tânărul a prezentat problemele cu care se confruntă studenţii din cadrul facultăţilor UAUIM.
Scrisoarea lui Dragoş Alexandru a fost semnată de peste 700 de colegi de-ai săi. În cele aproape 20 de pagini ale documentului, tânărul a prezentat problemele cu care se confruntă studenţii din cadrul facultăţilor UAUIM: lipsa sălilor de atelier, programul extrem de încărcat, precum şi programa învechită, relatează TVR.
„Cursurile sunt ţinute în săli subdimensionate. O serie are aproximativ 150 de studenţi, iar ambele au aproximativ 300, iar în facultate, sălile cu cele mai multe locuri sunt Amfiteatrul (214 locuri) şi Sala Frescelor (211 locuri), unde de obiei se fac cursuri cu ambele serii”, a precizat Dragoş în scrisoare.
„Există situaţii la anumite materii, precum Materiale de construcţie, unde se prezintă materiale ce nu se mai fabrică, fiind un curs din anii ’80. Un alt exemplu este cursul de finisaje, în cadrul căruia înşişi asistenţii de seminar ne indică documentaţia pe Internet (...). Se pot remarca şi anacronisme la unele materii rămase chiar din anii ’80, în care informaţiile furnizate şi problematicile puse sunt depăşite, acest lucru fiind evident din vechimea cursurilor tipărite (majoritatea sunt mai vechi de 20 de ani, conţinând chiar şi fraze amuzante ca: partidul nostru are grijă de păduri”, a mai scris el.
După ce a circulat mai multe luni pe reţelele de socializare, scrisoarea a ajuns pe masa Ministerului Educaţiei. Nu după mult timp, însă, Dragoş Alecsandru a primit vestea că a fost exmatriculat.
Printre argumentele aduse de conducerea UAUIM în această decizie a fost şi acela că 18 studenţi din totalul celor care au semnat documentul nu au ştiut, de fapt, ce iscălesc. În plus, Senatul Universităţii l-a sancţionat pe iniţiator pe motiv că nu s-a adresat mai întâi conducerii UAUIM pentru rezolvarea problemelor amintite.
Potrivit sursei citate, în motivarea exmatriculării, universitatea precizează că Dragoş Alecsandru ar fi avut mai multe abateri pentru care a fost sancţionat cu mustrare scrisă, că nu a solicitat conducerii universităţii analiza şi rezolvarea solicitărilor prezentate în reclamaţie, că a dezinformat, instigat şi înşelat colegii studenţi şi a adus prejudicii grave de imagine.
Decanul Facultăţii de Arhitectură a refuzat să comenteze pe marginea acestei situaţii. Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei a redeschis ancheta în acest caz, pentru a stabili dacă Dragoş Alecsandru trebuia sau nu să fie exmatriculat.
„Ministerul Educaţiei va solicita un nou punct de vedere din partea universităţii pentru a se putea pronunţa în deplină cunoştinţă de cauză (informaţiile furnizate iniţial nu aveau darul de a fi concludente). În măsura în care vor fi constatate chestiuni legate de nerespectarea cadrului de organizare şi funcţionare prevăzut de Legea Educaţiei nr. 1/2011, Ministerul Educaţiei va dispune remedierea deficienţelor constatate şi măsuri/recomandări privind reintrarea în cadrul legal”, au transmis reprezentanţii instituţiei.

GÂNDURI DE STUDENT

  1 octombrie

Oficial, de azi înainte începe toamna mea: facultate, licenţă, cercetare şi job. M-am bucurat de ultimele două săptămâni în care nu am mai lucrat nimic, am gătit, am dormit, m-am relaxat, m-am plimbat, m-am distrat.
De azi înainte s-a sfârşit ultima mea vacanţă de studentă. Nu ştiu dacă e neapărat motiv de bucurie sau de tristeţe, simt că ultimul an de facultate va lăsa multe amintiri, dar şi multe goluri. Timpul nu îl poţi da înapoi, orice ar fi.
Roxanne N.Desigur, mai este şi masterul, dar deja la master nu mai sunt cursuri şi seminarii de luni până vineri, nu mai e aceeaşi legătură formată între colegii de grupă. Totul se schimbă, deşi cortina se ridică la fel.
Anul acesta aş merge la cursuri şi la seminarii doar de dragul de a fi alături de colegii cu care mă simt bine. Sau nu aş merge, tot de dragul de a sta cu ei la o cafea. Mi-am dat seama cât de dor mi-a fost de fete şi cât m-am bucurat când am ieşit toate trei la o cafea, după ce nu ne-am văzut o vacanţă întreagă.
Încă nu m-am trezit bine la realitate şi încă nu realizez ce se va întâmpla la anul pe vremea asta. E singurul an în care nu pot anticipa ce va urma. Ştiu doar că de azi încep să trăiesc ultimul meu an de studenţie

Roxana Nasoi

https://www.linkedin.com/in/roxananasoi