marți, 10 februarie 2015

Un student de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” a fost exmatriculat din cauza unei scrisori adresate Ministerului Educaţiei

Dragoş Alexandru, un student în anul V al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din Bucureşti, susţine că a fost exmatriculat din cauza unei scrisori adresate Ministerului Educaţiei. În document, tânărul a prezentat problemele cu care se confruntă studenţii din cadrul facultăţilor UAUIM.
Scrisoarea lui Dragoş Alexandru a fost semnată de peste 700 de colegi de-ai săi. În cele aproape 20 de pagini ale documentului, tânărul a prezentat problemele cu care se confruntă studenţii din cadrul facultăţilor UAUIM: lipsa sălilor de atelier, programul extrem de încărcat, precum şi programa învechită, relatează TVR.
„Cursurile sunt ţinute în săli subdimensionate. O serie are aproximativ 150 de studenţi, iar ambele au aproximativ 300, iar în facultate, sălile cu cele mai multe locuri sunt Amfiteatrul (214 locuri) şi Sala Frescelor (211 locuri), unde de obiei se fac cursuri cu ambele serii”, a precizat Dragoş în scrisoare.
„Există situaţii la anumite materii, precum Materiale de construcţie, unde se prezintă materiale ce nu se mai fabrică, fiind un curs din anii ’80. Un alt exemplu este cursul de finisaje, în cadrul căruia înşişi asistenţii de seminar ne indică documentaţia pe Internet (...). Se pot remarca şi anacronisme la unele materii rămase chiar din anii ’80, în care informaţiile furnizate şi problematicile puse sunt depăşite, acest lucru fiind evident din vechimea cursurilor tipărite (majoritatea sunt mai vechi de 20 de ani, conţinând chiar şi fraze amuzante ca: partidul nostru are grijă de păduri”, a mai scris el.
După ce a circulat mai multe luni pe reţelele de socializare, scrisoarea a ajuns pe masa Ministerului Educaţiei. Nu după mult timp, însă, Dragoş Alecsandru a primit vestea că a fost exmatriculat.
Printre argumentele aduse de conducerea UAUIM în această decizie a fost şi acela că 18 studenţi din totalul celor care au semnat documentul nu au ştiut, de fapt, ce iscălesc. În plus, Senatul Universităţii l-a sancţionat pe iniţiator pe motiv că nu s-a adresat mai întâi conducerii UAUIM pentru rezolvarea problemelor amintite.
Potrivit sursei citate, în motivarea exmatriculării, universitatea precizează că Dragoş Alecsandru ar fi avut mai multe abateri pentru care a fost sancţionat cu mustrare scrisă, că nu a solicitat conducerii universităţii analiza şi rezolvarea solicitărilor prezentate în reclamaţie, că a dezinformat, instigat şi înşelat colegii studenţi şi a adus prejudicii grave de imagine.
Decanul Facultăţii de Arhitectură a refuzat să comenteze pe marginea acestei situaţii. Pe de altă parte, Ministerul Educaţiei a redeschis ancheta în acest caz, pentru a stabili dacă Dragoş Alecsandru trebuia sau nu să fie exmatriculat.
„Ministerul Educaţiei va solicita un nou punct de vedere din partea universităţii pentru a se putea pronunţa în deplină cunoştinţă de cauză (informaţiile furnizate iniţial nu aveau darul de a fi concludente). În măsura în care vor fi constatate chestiuni legate de nerespectarea cadrului de organizare şi funcţionare prevăzut de Legea Educaţiei nr. 1/2011, Ministerul Educaţiei va dispune remedierea deficienţelor constatate şi măsuri/recomandări privind reintrarea în cadrul legal”, au transmis reprezentanţii instituţiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu